diumenge, 17 de juliol del 2011

El turisme a Catalunya: ser positiu amb fonaments

L,altre dia varem tenir l,ocasió de veure a la premsa unes declaracions del conseller d,Empresa i Ocupació, el Sr. Francesc Xavier Mena i la resposta del catedràtic de l, IESE, el Sr. Pedro Nueno.


El conseller va dir a la premsa que la meitat dels aturats mai trobaríen feina i el Sr. Nueno li va replicar que no era moment de dir "burrades" sinó de buscar inversions. Si bé és cert que el conseller va fer aquestes declaracions en el diari ARA, les va fer dient que això passaria si aquesta gent no es reciclava o es formava, apreciació que malhauradament té perspectives de ser ben certa.


En tot cas l,intenció meva no és parlar de falses o certes polèmiques sinó de destacar el que va dir el Sr. Nueno referint-se a Catalunya , "Som un país molt competitiu, ben col·locat geogràficament i logísticament, amb unes infraestructures bones, encara que són millorables, tenim un port fantàstic, una mà d'obra molt qualificada comparada amb la de l'Europa de l'Est o el nord d'Àfrica, uns costos raonables, infraestructures industrials per subcontractar qualsevol feina, consultories, advocats...", "Som del millor que es pot trobar al món i això s'ha de vendre, i no ho estem fent. Estem donant males notícies, anem dient burrades i no tenim capacitat de vendre, jo he donat bones notícies que es poden aprofitar". I va afegir "No estem tan malament, i hi ha empreses que van bé, que tenen vendes, el problema és que la banca no acaba de funcionar i no els proporciona el finançament que necessiten, l'administració hauria de fer-hi alguna cosa". 


Des del meu punt de vista, el més rellevant és identificar i potenciar les nostres fortaleses, que hi són i que moltes no canviaran afortunadament mai. En l,àmbit turístic aquestes són molt rellevants, com la nostra posició geogràfica, el nostre clima, el nostre paisatge únic i diferent,  la cultura... Tenim una bona xarxa vial, bons aeroports i ports per fer arribar-hi els nostres clients. Tant sols ens queda l,AVE per consolidar-nos en el sud d,Europa.  Les nostres infraestructures turístiques són de primer ordre. Tenim una capital de reconeixement mundial, Barcelona, hub de tot el turisme internacional que hi volguem donar servei. Els productes i serveis turístics urbans són de primera categoria, millors que els de qualsevol capital europea, i en els vacacionals hi tenim un bagatge i experiència de moltes dècades de servei. L,oferta complementària, amenaçada en part pel tot inclós, és de primer ordre: gastronomia, botigues, centres comercials, museus, teatre, cinema... i tot en un estàndard europeu de seguretat.
Hem estat capaços de diversificar amb turisme esportiu, urbà, mèdic, de congressos, fires, reunions i convencions, religiós, enològic, de natura, cultural... tot i que ens queda recorregut per complementar i assentar un turisme que no substitueixi, això no és realista i és qüasi infantil ni d,insinuar-ho, el turisme de sol i platja. 


"Som un país del millor que hi ha el món", ens hem venut bé i hem de seguir fent-ho millor, amb ambició i amb noves eines i recursos des d,avui i per a molts i molts anys.